Årstidsfester

Årstidsfesterne præger i høj grad livet i børnehaven. Forberedelserne gennem sangleg og eventyr, praktiske sysler, såsom af bage o.l. er med til af skabe en stemning, som er unik for netop denne fest og årstid. En års rytme som påvirker os alle, og giver inspiration til leg og arbejde.

GENERELT OM ÅRSTIDSFESTERNE

Vi arbejder hele tiden med form og indhold i vores årstidsfester og de er under stadig forvandling. Det vigtigste er næsten tiden inden festen. Stemningen og forventningen præger os alle.

HATTEFEST

Vi holder hattefest i stedet for fastelavn, helst med hjemmelavede fantasifulde hatte (en købehat kan også sagtens bruges). Vi har til vores hattefest kun hatte på som udklædning. Derfor ingen masker eller anden udklædning. Efter sanglegen fortæller vi et eventyr om alfeprinsessen fra Vallø Slot. Derefter har vi en fiskedam hvor vi fisker hver en fisk, som nogle af børnene har været med til at lave. Fisken indeholder en lille overraskelse i form af lidt guf. Derefter kommer alle til fest på “slottet” (et vilkårligt sted i børnehaven) hvor vi spiser fastelavnsboller og drikker saft.

Sange vi synger op til denne dag. (Under udarbejdelse)

PÅSKE

Vi bager påskereder og måske maler æg ude i skoven. Vi leder efter påskeæg, som harerne har lagt til os. Ude eller inde (efter vejrforholdene) har vi dækket det smukkeste påskebord, med flotte flettede madbrød og æg i alle farver.

 

Sange vi synger op til denne dag. (Under udarbejdelse)

PINSE

Vi laver fugle af papir og flyver ud til vores pinseeventyrstelt, der er pyntet med hvide blomster. Samlet hører vi eventyr og spiser fine hvide fuglekager og drikker gul saft.

Sange vi synger op til denne dag. (Under udarbejdelse)

SOMMERFESTEN

Sommerfesten afholdes som regel i juni måned. Vi tænder bål og hygger. Alle medbringer en ret til en fælles buffet som vi spiser i fællesskab.

 

HØSTFEST/MARKED

Forældre og børn sysler, bager, kommer med afgrøder og hjemmebagte sager, som så sælges til fordel for vores støtteforening. Vi kværner korn, bager brød, kærner smør og laver blomsterkranse. Vi køber kage, kaffe, saft og hygger os til markedet. Åbent for alle.

Sange vi synger op til denne dag. (Under udarbejdelse)

SCT. MICHAELSFEST

Sct. Michaels festen afholdes en fredag så tæt på den 29. september. I sanglegen synger vi vores Michaels sange og børnene bliver enkeltvis slået til Michaelsridder. De får stjernestøv og sværd og sammen drager vi til vores festplads (bålpladsen). Vi hører Michaels eventyr foran krystalbjerget. Bålet er tændt og vi drikker drageblod (varm rød saft) og vi spiser vores madpakker. Nu har vi rigtigt samlet mod, til at møde den mørke vinter.

 

Sange vi synger op til denne dag. (Under udarbejdelse)

LANTERNEFEST

Lanternefesten afholdes omkring Mortens aften. Børn, forældre, søskende og måske bedsteforældre mødes i børnehave kl. 18.00. Vi ser et lille dukkespil, hvorefter vi går med tændte lanterner ud i den mørke skov. Vi synger vores lanternesange imens og hvis vi er heldige, møder vi gamle Morten, med sin store lanterne og en kurv fuld af grankogler. Og hvis vi er heldige så har Abelone (Mortens kone) bagt sol, måne og stjernekager også. Vi slutter af med kartoffelsuppe i den mørke have kun oplyst af lanternerne og bålet. Børnehaven lukker denne dag kl. 15.00.

På ovenstående lydfil kan i hører de 3 sange vi synger til selve Lanternefesten.

Sange vi synger op til denne dag. (Under udarbejdelse)

ADVENTS SPIRAL

I december, lægger vi en stor advents spiral på gulvet i den store stue. Spiralen er bygget op af gran og mos og i midten står et stort lys. Børnene får et rødt æble med lys i og går selv gennem spiralen for at tænde sit eget lys. Vi synger og nyder den ro og ægte julestemning, der naturligt breder sig.

Sange vi synger op til denne dag. (Under udarbejdelse)

JULEHYGGE/JULEAFSLUTNING

Vi holder julehygge for alle børn, forældre, søskende og bedsteforældre sids i november. Vi hygger med juledekorationer, juleklip, julemusik, æbleskiver, saft, gløgg, klementiner og pebernødder.

I hele december mdr. spiser vi risengrød hver onsdag. Vi starter inde i huset og synger julesange hver morgen – lyt til nedenstående lydfiler – og sætter fine guldstjerner på vores “blå himmel” mens vi synger dejlig er den himmel blå. Vi er i skoven for at finde alle pjatnisserne som er blevet væk fra overpjatnissen. Vi tænder adventskransen og spiser pebernødder. Vi går Lucia hver dag. Vi laver fine grise og rensdyr i værkstedet. Så er der selvfølgelig drillenissen som tit kommer forbi hvis ikke vi har sat risengrød på loftet – så kan han f.eks. finde på at sætte røde næser på alle billederne i garderoben 🙂  Lige inden juleaften holder vi juleafslutning i børnehaven (kun børnene) og danser igennem hele børnehaven mens vi synger “Nu er det jul igen” og vi sætter igen risengrød på loftet til nisserne.